تابلو فرش در واقع فرشی است که عموما در اندازه های کوچک از 35 *50 سانت تا 3 * 2 متر بافته میشود ، همانطور که از نام این کالای باارزش و هنری پیداست کاملا جنبه تزیینی دارد و همچون تابلو روی دیوار نصب میشود و جلوه زیبایی به محیط میدهد. هرچند که تابلو فرش های اصیل همگی دستباف هستند و نمونهای از هنر فاخر ایرانی محسوب میشوند اما با این حال امروزه تعداد بیشماری از تابلو فرش ها در بازار بصورت ماشینی تولید شده و طرفداران خود را نیز دارند. از آنجاییکه تابلو فرش ها جزو کالاهای لوکس و تجملی محسوب میشوند گزینه مناسبی نیز بعنوان هدیه ای منحصر به فرد ، ارزشمند و ماندگار برای عزیزانتان میباشد.
قاعدتا وقتی برای خرید فرش یا تابلو فرش به فروشگاهی مراجعه میکنید ، فروشندگان نظرات و صلاح دیدشان را ابراز میکنند ، گوش کردن به این نظرات مفید است اما با این حال هرگز اجازه ندهید شما را تحمیل به انتخابی کنند که شک دارید. برای اینکه بعد از خرید دچار پشیمانی نشوید بهتر است با دقت انتخاب کنید و تابلو فرش تان را متناسب با بودجه و سلیقه شخصیتان تهیه فرمایید.
فرش کاشان علاوه بر آوازه ای که در تولید فرش ماشینی دارد، در صنعت تابلو فرش نیز صاحب نام بوده و افتخار آفریده. تابلو فرش یکی از محصولات محبوب از بین خانواده ی فرش ها برای ایرانیان است.
فرش از گذشته های دور تا کنون وجود داشته و در جنبه های گوناگون مورد استفاده قرار گرفته است، از وسایل تزیینی گرفته تا به عنوان کف پوش خانه ها.
در حال حاضر نیز تابلو فرش ها با انواع طرح فرش های متنوع یکی از صنعت های جدید در بین فرش ها میباشند که ظاهرا بسیار مشتری پسند نیز بوده و در سرگذشت فرش ایران قدمتی هشتاد ساله دارد. تابلو فرش نه فقط در ایران که در بسیاری از کشورهای آسیایی از جمله چین بافته میشود که مشخصات خاص خود را دارد. مثلا در تابلو فرش های چینی بیشتر از نقوش حیوانات در بافت و طرح فرش استفاده میشود. همچنین در کشورهای دیگری چون ارمنستان، ترکیه، اذربایجان و.. نیز بافته میشود.
تابلو فرش نوع بافتی و چاپی دارد و نوع بافتی آن به دو صورت بافت با دست و بافت با ماشین های صنعتی موجود است. اما یقینا نوع دستبافت آن از لحاظ ارزشمندی با مدل ماشینی که توسط دستگاه بافته میشود قابل قیاس نیست.
مهمترین نکات در انتخاب و خرید تابلو فرش
- بهتر است بدانید عموما اطلاعات تابلو فرش یا هر فرشی در قسمت پشت آن جایگذاری میشود ، بنابراین میتوانید با چک کردن پشت کار از وجود شناسنامه تابلو فرش اطلاع پیدا کرده و آن را مطالعه فرمایید.
- قسمت پشت کار همیشه دربرگیرنده بسیاری اطلاعات میباشد. میتوانید با نگاه کردن به پشت تابلو فرش نوع گره های آن از نظر درشت و یا ریز بودن را بررسی نمایید ، همچنین اگر کمی دقت کنید و قبل از خرید اطلاعات خود را بیشتر نمایید میتوانید با نگاه کردن به پشت کار از میزان دقیق بودن شانه هایی که توسط بافنده زده شده نیز اطلاع پیدا کنید.
- ممکن است با نگاه به تابلو فرش متوجه کجی بافت آن نشوید چراکه این مساله در طرح تابلو فرش گم خواهد شد و خیلی قابل تشخیص نخواهد بود. یکی از راه کارها برای پی بردن به این مشکل ، بررسی پشت تابلو فرش میباشد چراکه هرگونه کجی در بافت از این طریق قابل مشاهده است.
- دقت کنید که بهتر است تابلو فرش را قاب نشده تهیه فرمایید چراکه قاب میتواند کجیهای فرش را بپوشاند در حالیکه اگر دو طرف تابلو فرش بدون قاب را روی هم بگذارید به راحتی متوجه کجی های آن خواهید شد.
- اگر قصد خرید تابلو فرشی دارید که توسط استاد خاصی بافته شده و یا برند خاصی داشته باشد بهتر است از فروشگاه های معتبر و یا حتی الامکان از خود بافنده خریداری نمایید چراکه درحین رفو و مرمت فرش و سایر فنون نظیر آن این امکان وجود دارد که امضاء یا نام اشخاص در زیر تابلو بافته شود و تنها در صورتی که خیلی حرفه ای باشید میتوانید این مساله را تشخیص دهید.
- تابلو فرش هایی که چله ی ابریشمی دارند گران قیمت تر هستند ، با نگاه کردن به چله به راحتی میتوانید ابریشمی یا نخی بودن آن را تشخیص دهید ، چله و یا پرزهای ابریشمی بسیار ظریف تر و درخشنده تر از نخ میباشد و قاعدتا جلوه بسیار زیباتری نیز به کار میدهند.
- نکته دیگری که باید در نظر داشت پرداخت تابلوفرش است. پرداخت فرش و تابلو فرش یک هنر محسوب می شود و اگر بدون مهارت انجام شده باشد نه تنها در کیفیت ظاهری تابلوفرش تاثیر منفی دارد بلکه از ارزش آن نیز میکاهد.
- سعی کنید در زمانهایی که بازار ساکت تر است و خودتان نیز فرصت بیش تری دارید اقدام به خرید تابلوفرش تان نمایید چراکه با وجود تنوع زیاد در این راستا برای انتخاب نهایی تابلو فرشی که متناسب با سلیقه و منزلتان باشد نیاز به صبوری و صرف زمان میباشد.
تابلو فرش ها در چه نوع ها و طرح هایی موجود هستند؟
تابلوفرش انواع متنوعی در طرح و رنگ های مختلف دارد. از جمله در زمینه های فرهنگی و هنری، تابلو فرش هایی از پرتره و چهره های افراد مشهور و سرشناس، گل و گلدان، میوه ها، تابلو فرش هایی از مناظر طبیعی، آیات و اماکن مذهبی، انواع نقاشی ها که هنر نقاشان ایرانی و خارجی بوده، حیوانات به خصوص پرندگان، کوچه باغ ها، زندگی عشایری، اثار فانتزی و انتزاعی، بافته شده و به فروش میرسد.
البته تابلو فرش ها را گاهی به صورت سفارشی با طرح و نقش دلخواه مشتری نیز میبافند که میتواند چهره ی فرد یا هر طرح دیگری باشد.
در نوع سفارشی تابلوفرش ابتدا فرش در ابعاد و اندازه ی دلخواه بافته شده سپس طرح مورد نظر روی ان چاپ میشود.
جنس تابلو فرش ها
تابلوفرش میتواند از جنس ابریشم باشد که بسیار ریز بافت است. یا از جنس آکریلیک که کیفیت مناسبی دارد و یا از الیاف ترک بافته شده باشد که کیفیت بالاتری نسبت به آکریلیک دارد.
تابلو فرش های بافته شده با این جنس نخ ها دارای طرح های به خصوصی هستند.
هرچه فرش بافت منظم تری داشته باشد و در اصطلاح عامیانه اگر دو طرف فرش را روی هم قرار دهیم و کجی نداشته باشد، از ارزش بالاتری برخوردار است بنابراین باید در هنگام خرید تابلو فرش توجه شود که حتی اگر فرش درون قاب بود، آن را از قاب خارج کرد و نوع چیدمان گره ها و رج های فرش و همچنین کجی آن را بررسی کرد.
این روزها در بین تمام نوع تابلو فرش های موجود در بازار نوعی تابلو فرش معروف به تابلو فرش های کلاریس هم وارد بازار رقابت شده.
تابلو فرش های کلاریس نوع جدیدی از فرش ها هستند. این فرش ها در ابتدا به صورت فرشی معمولی و سفید رنگ بافته میشوند و در نهایت با استفاده از دستگاه های خاص تزریق جوهر در تار و پود فرش، رنگ ها بدون محدودیت رنگی تزریق میشوند به گونه ای که به هنگام شست و شو هم آسیبی به بافت فرش و رنگ های آن نمیرسد و رنگ های فرش در هم آمیخته نمیشود.
این مدل تابلوفرش ها جدیدترین نوع محصول تولیدی هستند.
شست و شوی تابلوفرش
تابلو فرش ها به دلیل اینکه روی آنها پا نمیخورد و صرفا جنبه ی تزیینی داشته و روی دیوار نصب میشوند نیازی به شست و شو ندارند.
اما اگر به هر دلیلی مجبور به تمیز کردن آن شدید باید نکاتی را مورد توجه قرار دهید از جمله:
- ابتدا تابلوفرش را از قاب خارج کرده و با استفاده از جاروبرقی گرد و غبار روی آن را بگیرید.
- در مرحله ی بعد از رنگ پس ندادن تابلوفرش اطمینان حاصل کنید و بعد با ترکیب شامپوفرش و آب و یک اسفنج نرم سطح فرش را تمیز کنید.
- در مرحله ی اخر نیز تابلو فرش را در دمای خانه به صورت خوابیده قرار دهید تا خودش به ارامی خشک شود و رنگ های ان با هم مخلوط نشود.
طراحی کامپیوتری؛ گزینه جدید صنعت تابلوفرش
به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از فرصت امروز ، به طور کلی بافت انواع فرش در کشور سابقه کهن دارد و افراد زیادی در این حوزه به فعالیت می پردازند. ایوب گله داری از فعالان قدیمی بافت تابلوفرش در این رابطه می گوید: تابلوفرش به فرش هایی گفته می شود که معمولا جنبه تزیینی دارند. این فرش ها همانند تابلو قاب شده و از دیوار آویزان می شوند.
اکثر این نوع فرش ها در اندازه های بین 50سانتیمتر در 35 و 2 در 3متر بافته می شوند. قیمت این نوع فرش ها بسیار بیشتر از فرش های دیگر است چون زحمت بیشتری دارد و از مواد گران تری استفاده می شود. خاستگاه این نوع فرش ها آذربایجان ایران و در واقع شهر کوچک ولی سه هزار ساله ای به نام سردرود است که به عنوان پایتخت تابلوفرش جهان لقب گرفته است.
اخیرا در طراحی این نوع فرش ها تحول بزرگی انجام گرفته است و آن طراحی نقشه های آن با کامپیوتر، در برنامه فتوشاپ و نرم افزار مخصوص آن است. تابلوفرش های بافت مکانیزه پدیده ای نوین در صنعت برای بافت محصولاتی است که بافت دستی آن نیازمند هزینه های بالا و زمان طولانی بوده و به دلیل ظرافت بسیار بالا دشوار است.
این تولید کننده باسابقه در مورد فعالان و شاغلان این حرفه می گوید: در مورد کسانی که به این کار مشغول هستند آمار دقیقی وجود ندارد چون همه فعالان حوزه فرش، تقریبا تمام فعالیت ها را انجام می دهند و همه مدل جنسی برای تولید دارند. البته هستند واحدها و کارگاه هایی که به صورت اختصاصی در کشور فقط کار تابلوفرش را انجام می دهند که بیشتر در استان های آذربایجان شرقی، اردبیل، قم و خراسان رضوی متمرکز هستند.
تولید این کالاهای لوکس و گرانقیمت بیشتر به صورت دستی است و به تازگی فرم ماشینی هم به آن اضافه شده که مناسب برای اندازه های بزرگ تر است. البته کیفیت کار دست را ندارد و از نمونه های دستی ارزان تر است. تولید این فرش ها بیشتر به صورت کارگاهی است و کمتر اتفاق می افتد که دار تابلوفرش به خانه ها برود، چون به نسبت فرش و قالی عمومیت کمتری دارد و تولید آن هزینه بر است.
ریسک ها و تهدید های بازار
از مهم ترین ریسک ها و تهدید های بازار تابلوفرش می توان به خریداران اندک آن در بازار ایران اشاره کرد؛ مسئله ای که موجب شده تولیدکنندگان بیشترین سرمایه گذاری و برنامه ریزی را برای صادرات داشته باشند. اما حضور در بازارهای جهانی هم به این راحتی نیست و رقبای گردن کلفتی چون هند، پاکستان و حتی مصر وارد این حوزه شده اند و با طرح ها و اشکال مورد نظر مشتریان کالای خود را تولید می کنند.
از طرفی چون دسترسی آسان تری به مواد اولیه دارند و بعضا خود تولیدکننده مواد اولیه هستند، قیمت تمام شده کمتری نسبت به نمونه های ایرانی دارند. همین امر موجب شده تا تولیدکنندگان ایرانی که تنها یکی دو سال است که از طرح های جدید و مطابق ذوق مخاطب برای بافت تابلوفرش استفاده می کنند، کار سختی برای حضور در بازارهای جهانی داشته باشند چون هم به لحاظ قیمت و هم به لحاظ طرح های روز و براساس نیاز بازار باید تولید کنند.
با همه این مسائل باید تحریم های چند سال اخیر را هم در نظر گرفت که موجب شده رقبای تازه از راه رسیده، بازارها را در اختیار بگیرند. محدودیت های بانکی برای انتقال پول و چند مرحله ای شدن صادرات کالاهای تولیدی نیز از دیگر موانع بین المللی برای تولیدکنندگان ایرانی به شمار می روند.